2016-11-15 16:14Pressmeddelande

Sundsvallsbron vann European Steel Bridge Awards

null

Sundsvallsbron fick priset i klassen väg- och järnvägsbroar i European Steel Bridge Awards som ges ut av den Europeiska Stålbyggnadsorganisationen ECCS och Stålbyggnadsintitutet -  SBI. Utdelningen av priset sker vartannat år för att belysa användandet av stål i broar. Utmärkelserna delas ut till arkitekter, konstruktörer, entreprenörer, beställare och stålbyggare som har utvecklat Europas bästa stålprojekt färdigställda efter juli 2014.

Motiveringen av juryn var:
The Sundsvall Bridge is a sophisticated solution to a complex problem. The bridge has a total length of 1420 meters and spans varying from 88 to 170 meters. With it’s curvature in plan and elevation, and the low, horizontal profile, the massive bridge manages to not dominate but instead relate to the low undulating hills of Sundsvall. The detailing of the tapered pylons and the well-resolved heads allows the slender deck to appear to glide above the water. The steel superstructure was fabricated and erected in an impressively short time span using an impressive fabrication, logistics and erection concept. The bridge answers to the high architectonical expectation of its location and the reflections of the water gives the repetitive structure life.

Arkitekterna Henrik Rundquist, Peter Leuchening och Hanna Karasalo från &Rundquist och Magnus Lundberg från Trafikverket tog vid prisutdelningen emot priset i klassen väg- och järnvägsbroar i European Steel Bridge Awards.


Vid prisutdelningen den 14 november presenterades vinnarna i de två kategorierna;
Väg- och järnvägsbroar – Sundsvallsbron, Sverige
Gång- och cykelbroar – The Schlosssteg 2.0, Österrike

Dessutom delade juryn ut två speciella utmärkelser;
Socialt brobyggande – bridgingMzamba, Sydafrika
Ingenjörskonst – Niewe Botlekbrug, Nederländerna

Mer information om alla utmärkelser och projekt finns att tillgå på http://steelbridgeawards.com


Frågor besvaras av Johan Löw, VD Stålbyggnadsinstitutet 0762-116100

SBI tror vi att det för samhället finns stora fördelar med ökat brukande av stål och stålprodukter. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle förutsätter stål och vi har i 49 år arbetat med material och kompetensfrågor som bidragit till ett innovativt och modernt användande av stål. Detta ser vi bidrar till ett ökat användande av stål inom byggbranschen. SBI:s arbete och engagemang möjliggörs bland annat av att knyta olika typer av intressenter till verksamheten. Intressenter är företag som i olika grad är verksamma inom stålbyggande.


Om Stålbyggnadsinstitutet

På SBI tror vi att det för samhället finns stora fördelar med ökat brukande av stål och stålprodukter. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle förutsätter stål och vi har i mer än 50 år arbetat med material och kompetensfrågor som bidragit till ett innovativt och modernt användande av stål. Detta ser vi bidrar till ett ökat användande av stål inom byggbranschen. SBI:s arbete och engagemang möjliggörs bland annat av att knyta olika typer av intressenter till verksamheten. Intressenter är företag som i olika grad är verksamma inom stålbyggande.


Kontaktpersoner

Björn Åstedt
VD
Björn Åstedt
Lars Hamrebjörk
Redaktör & Information
Lars Hamrebjörk