2007-05-09 11:51Pressmeddelande

Stålbyggnadspriset 2007 till Svävande Taket

Svävande Taket vinnare av Stålbyggnadspriset 2007

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. Syftet är att uppmuntra till användandet av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar.

Juryn har beslutat att tilldela Svävande taket i Vällingby Centrum, Stockholm, Stålbyggnadspriset 2007. Priset delades ut i samband med Stålbyggnadsinstitutets årsmöte den 8 maj. Priset består av 50 000 kronor till de personer som särskilt bidragit till byggnadsverkets utformning och konstruktion samt en plakett i rostfritt stål till byggnaden.

Byggherre: Svenska Bostäder
Arkitekt: KHR Rundquist arkitekter
Stålkonstruktör: WSP Byggprojektering
Stålentreprenör: Dem-Verk / VSAB

Juryns motivering:
Det Svävande taket i Vällingby Centrum är en typ av byggnadsverk i stadsbilden som lyfter fram hur välutformade konstruktioner kan bli tillskott till helheten i stadsmiljön och samtidigt ett byggnadsverk med stark egen identitet. Taket bildar en självständig stor form på samma vis som centrumets ursprungliga struktur av rektangulära hus på ett pelardäck. En fortsättning på Vällingby Centrums grammatik.

Konstruktionen är begriplig och har en bra balans mellan ekonomi och utseende. Ett tak som med sin välkända konstruktionsteknik bidrar till ett intressant arkitektoniskt stadsrum i den nyombyggda centrumdelen. Ett projekt som även internationellt kan väcka intresse för stålanvändning i byggprojekt.

Det var många riktigt bra förslag som har lämnats in i år och ytterligare fyra projekt var utvalda till en slutlig bedömningsomgång och tilldelas diplom:
- Gärstadverket, Linköping
- Sjöstadshallen, Hammarby Sjöstad, Stockholm
- Rica Talk Hotel, Älvsjö, Stockholm
- Botium, Växjö

Har ni ytterligare frågor eller vill ha bildmaterial kontaktas Lars Hamrebjörk, 070-630 22 17, lars@sbi.seJuryn har bestått av:
Arkitekt Svante Berg, Berg Arkitektkontor
Arkitekt Matilda Stannow, Tidskriften Arkitektur
Professor Bernt Johansson, Stålbyggnad LTU
Civ ing Lars Hamrebjörk, Red Stålbyggnad
Civ ing Hans Olson, VD SBI


Tidigare vinnare av Stålbyggnadspriset
2003 Apatébron, Hammarby Sjöstad, Stockholm
2005 Mjärdevi Center, Linköping


Om Stålbyggnadsinstitutet

På SBI tror vi att det för samhället finns stora fördelar med ökat brukande av stål och stålprodukter. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle förutsätter stål och vi har i mer än 50 år arbetat med material och kompetensfrågor som bidragit till ett innovativt och modernt användande av stål. Detta ser vi bidrar till ett ökat användande av stål inom byggbranschen. SBI:s arbete och engagemang möjliggörs bland annat av att knyta olika typer av intressenter till verksamheten. Intressenter är företag som i olika grad är verksamma inom stålbyggande.


Kontaktpersoner

Björn Åstedt
VD
Björn Åstedt
Lars Hamrebjörk
Redaktör & Information
Lars Hamrebjörk