2019-11-08 09:27Pressmeddelande

Nationalmuseums renovering vinnare av Stålbyggnadspriset 2019

null

För första gången gick Stålbyggnadspriset till en renovering och ombyggnation. Juryn imponerades av Nationalmuseums eleganta glaskupoler uppburna av avancerade stålstrukturer. Containervillan, Husarviksbron och Nacka Strand No 4 tilldelades var sitt hedersomnämnande.

Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 7 november på Svenska Mässan i Göteborg, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset. Det gick till Nationalmuseum för dess nya glastak och eleganta stålstruktur som blivit till tack vare stort kunnande, fint detaljarbete och ett mycket nära samarbete mellan samtliga aktörer.

Gert Wingårdh, Wingårdhs och Ulrik Jonasson, Sjölins smide, tog emot priset.

-Det är en fantastisk stålkonstruktion, så vi är jättestolta. Det här var ett lagarbete, och det är tusen man som nu belönas på det här sättet, sa Gert Wingårdh.

-Att vi tillverkade hela konstruktionen i Hälsingland, tog den med båt ner till centrala Stockholm och sedan lyfte upp den i ett enda stycke (800 kilo), det tycker jag är unikt, framhöll Ulrik Jonasson.

Företagen bakom renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum och mottagare av Stålbyggnadspriset är:
Arkitekt: Wingårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor
Beställare: Statens Fastighetsverk
Stålkonstruktör:
Sweco Structures
Stålentreprenör: Sjölins Smide


Juryns motivering
Att lägga en ny årsring till vårt magnifika Nationalmuseum är en mycket stor utmaning. Lösningen på Nationalmuseums nya glastak är en ytterst elegant stålstruktur, förverkligad genom ett mycket nära samarbete mellan alla som medverkat. Djup kunskap och stort engagemang i kombination med moderna digitala verktyg har resulterat i de nästan svävande glastaken. Infästningen av glaset i den tunna lätta stålkupolen vittnar om ett mödosamt detaljeringsarbete med ett fantastiskt slutresultat. Som besökare slås man av glasprismornas skimmer och ljuset som silar in genom taken. En elegant skyddande hinna i ett modernt stålskelett som svävar över konsten och historien. I Nationalmuseums nya glaskupoler var stålet den bästa lösningen vilket slutresultatet vittnar om i all sin prakt.

Under Stålbyggnadsdagen fick Stålbyggnadsprisets fyra finalisterna presentera sina projekt på stora scenen. De projekt som inte vann gick dock inte lottlösa. Tack vare den höga nivån på samtliga finalprojekt, valde juryn att tilldela hedersomnämnanden till Containervillan av Måns Tham Arkitektkontor, Husarviksbron av &Rundquist och Nacka Strand No 4 av Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter.


Om Stålbyggnadspriset
Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag som utnyttjar stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid.

SBI tror vi att det för samhället finns stora fördelar med ökat brukande av stål och stålprodukter. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle förutsätter stål och vi har i mer än 50 år arbetat med material och kompetensfrågor som bidragit till ett innovativt och modernt användande av stål. Detta ser vi bidrar till ett ökat användande av stål inom byggbranschen. SBI:s arbete och engagemang möjliggörs bland annat av att knyta olika typer av intressenter till verksamheten. Intressenter är företag som i olika grad är verksamma inom stålbyggande.


Om Stålbyggnadsinstitutet

På SBI tror vi att det för samhället finns stora fördelar med ökat brukande av stål och stålprodukter. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle förutsätter stål och vi har i mer än 50 år arbetat med material och kompetensfrågor som bidragit till ett innovativt och modernt användande av stål. Detta ser vi bidrar till ett ökat användande av stål inom byggbranschen. SBI:s arbete och engagemang möjliggörs bland annat av att knyta olika typer av intressenter till verksamheten. Intressenter är företag som i olika grad är verksamma inom stålbyggande.


Kontaktpersoner

Björn Åstedt
VD
Björn Åstedt
Lars Hamrebjörk
Redaktör & Information
Lars Hamrebjörk