2017-11-28 18:28Pressmeddelande

Fyrkantsröra i stål gjorde entrén på Arkitekturgalan

null

Arkitekturgalan 2017 arrangerades idag den 28 november och blev en av de mest välbesökta någonsin. Stålbyggnadsinstitutet var stolt partner och fick möjligheten att välkomna alla med en specialdesignad stålentré.

Arkitekturgalan är arkitektkårens stora, årliga branschgala med föreläsningar, prisutdelningar och galamiddag. Stålbyggnadsinstitutet var partner till Arkitekturgalan 2017 och hälsade alla välkomna med den återbrukbara stålentrén Fyrkantsröra.

Idén till en stålentré kom ur Stålbyggnadsinstitutets pågående kommunikationsprojekt ”Stål bygger en hållbar framtid”. Ett initiativ som belyser stålets miljöfördelar, gestaltningsfrihet och framtida möjligheter.

För att förverkliga idén skapades ett samarbeta med arkitektbyrån &Rundquist och smidesföretaget Smederna. &Rundquist utlyste en interntävling angående gestaltningen av entrén och det vinnande bidraget kom från arkitekten Hanna Karasalo. Ett krav i uppdraget var att formen skulle kunna utföras av standardprodukter och på relativt kort tid. Hanna landade i kvadraterna, i strävan efter att skapa ett silande ljus.

Hanna Karasalos beskrivning av verket:
"Med enkla standardprodukter i stål, kapade och sammanfogade, formas en port med intrikat mönsterverkan och en stark materiell närvaro. En rå och direkt materialanvändning som spelar med insida/utsida, mellan täthet och genomsläpp och silar ljuset över de anländande galagästerna."

Fyrkantsröran består av 720 stålkvadrater i tre olika dimensioner samt nio överliggande balkar, vilka utgör ett sparsamt tak. Stålbyggnadsinstitutets vd Björn Åstedt är mycket glad över både samarbetet och slutresultatet.

– Det känns fantastiskt att vi kunde realisera idén om en stålentré inom endast tre veckors tid och att det var möjligt att genomföra med standardprodukter. Det visar verkligen på stålets möjligheter, berättar han.

Fyrkantsröra

Arkitekt: Hanna Karasalo, &Rundquist
Tillverkare och montage: Smederna AB
Beställare: Stålbyggnadsinstitutet

SBI tror vi att det för samhället finns stora fördelar med ökat brukande av stål och stålprodukter. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle förutsätter stål och vi har i 50 år arbetat med material och kompetensfrågor som bidragit till ett innovativt och modernt användande av stål. Detta ser vi bidrar till ett ökat användande av stål inom byggbranschen. SBI:s arbete och engagemang möjliggörs bland annat av att knyta olika typer av intressenter till verksamheten. Intressenter är företag som i olika grad är verksamma inom stålbyggande.


Om Stålbyggnadsinstitutet

På SBI tror vi att det för samhället finns stora fördelar med ökat brukande av stål och stålprodukter. Vi är övertygade om att ett hållbart samhälle förutsätter stål och vi har i mer än 50 år arbetat med material och kompetensfrågor som bidragit till ett innovativt och modernt användande av stål. Detta ser vi bidrar till ett ökat användande av stål inom byggbranschen. SBI:s arbete och engagemang möjliggörs bland annat av att knyta olika typer av intressenter till verksamheten. Intressenter är företag som i olika grad är verksamma inom stålbyggande.


Kontaktpersoner

Björn Åstedt
VD
Björn Åstedt
Lars Hamrebjörk
Redaktör & Information
Lars Hamrebjörk